Origineel: Voice Collective. Vertaald: Suzanne Engelen
Duidelijketaal.eu
Bang

Introductie
Angst en achterdocht (paranoia) kunnen soms heel stressvol zijn. Als de mensen om je heen om wie je geeft je niet geloven of je niet serieus nemen, dan kat zelfs nog erger voelen. Het kan je het gevoel geven dat je helemaal in je eentje gevangen zit in een enge situatie.

Hoe verschrikkelijk angstig zijn ook kan voelen, angst is een normale menselijke emotie. Het is er niet voor niets en het kan ons soms beschermen tegen gevaar.
Het probleem is, net als met bezorgdheid, als angst de overhand krijgt, het de manier waarop je je leven leidt behoorlijk kan beïnvloeden. Dit kan soms omslaan in achterdocht.

Wanneer mensen zich achterdochtig voelen, dan kunnen ze bezorgd zijn, dat mensen proberen hen op de een of andere manier kwaad te doen. Ze kunnen het gevoel hebben dat er over ze gesproken wordt, dat ze bekeken of gevolgd worden. Als iemand heel er gestresst is, dan kan hij zich zorgen maken dat mensen hem proberen te vergiftigen of dat er een groot complot gaande is waar aalleen zij (wel of juist) niet vanaf weten. Het kunnen heel beangstigende zaken zijn!

Hoe erg het ook voelt, een bepaalde graad van achterdocht is een normale ervaring. Het heeft de neiging om erger te worden wanneer mensen het moeilijk hebben. Bij mensen die stemmen horen lokken achterdochtige gedachten vaak stemmen uit (en omgekeerd). Het kan een vicieuze cirkel worden, waar elke ervaring de andere in gang kan zetten.

Veel mensen vinden manieren om ermee om te gaan die zowel kunnen helpen met de achterdocht en de stemmen die daarmee gepaard gaan.

Hier vallen onder:
Ÿ
 Jezelf afleiden
Ÿ
Relaxen
Ÿ
Lange termijn oplossingen.

Wil je meer weten???? Lees dan verder:


Ga terug naar:  < ERMEE OMGAAN >

HOME
Bezorgd
Boos
Bang
Eenzaam
bezorgd
boos
bang
eenzaam

 

Voel je je bang of achterdochtig (paranoia)?

Als gevoelens van angst of achterdocht (paranoia)  de overhand hebben, kan dat je leven behoorlijk beïnvloeden. Toch zijn er veel manieren om daar mee om te gaan. Lees verder voor meer informatie.