Origineel: Voice Collective. Vertaald: Suzanne Engelen
Duidelijketaal.eu
Boos

Introductie
Boosheid is een emotie die veel mensen moeilijk vinden om ermee om te gaan. Mensen proberen het vaak te onderdrukken, of sparen het op, omdat ze bang zijn dat het slecht is. De oplossing in omgaan met boosheid is echter om een veilige, behulpzame manier te vinden om het te uiten.

Als je dingen hoort, ziet of ervaart die anderen niet horen, zien of ervaren, dan kun je boos worden om een heleboel redenen. De stemmen die je hoort kunnen je boos maken doordat ze nare dingen zeggen of je bedreigen. Je kunt boos worden omdat je niet aan ze kunt ontsnappen. Je kunt je gefrustreerd voelen dat mensen niet begrijpen wat je meemaakt, of dat ze je niet geloven.

Aan de andere kant, kun je ook het gevoel hebben, dat je je helemaal niet boos voelt, dat je je verdoofd voelt of compleet afgesloten van alles. Soms, als mensen heel bang zijn om zich boos te voelen, beschermen ze zichzelf door alle gevoel uit te schakelen. Het probleem is dat deze gevoelens soms oplopen en eruit komen op verschillende manieren zoals bijvoorbeeld problemen met eten, jezelf pijn doen of vervelende stemmen en beelden.

Als je worstelt met gevoelens van boosheid, dan kun je het gevoel hebben dat je ontploft als alles te veel wordt. Je kunt je zorgen maken dat je jezelf pijn doet, of de mensen waar je om geeft (met woorden of daden). Soms kun je het gevoel hebben dat de boel kort en klein slaan, drugs of alcohol gebruiken het gevoel wegmaakt.

Als je nieuwe manieren zou willen proberen om met gevoelens van boosheid om te gaan (of als je denkt dat je dingen opkropt), zou je het volgende kunnen proberen:

Ÿ
Jezelf uiten (de boosheid er op een goede manier uitlaten)
Ÿ
Manieren vinden om rustig te worden
Ÿ
Omgaan met de onderliggende oorzaken en kijken wat je zo boos maakt.
Ga terug naar: <ERMEE OMGAAN>

Bezorgd
Boos
Bang
Eenzaam
bezorgd
boos
bang
eenzaam

Voel je je boos of gefrustreerd?

Stemmen, pesten, scheiding, examenstress, er zijn veel redenen om je boos te voelen. Als je zou willen begrijpen en uitdrukken hoe je je voelt, blijf dan verder lezen....