Origineel: Voice Collective. Vertaald: Suzanne Engelen
Duidelijketaal.eu
Aansluiting vinden bij anderen

Aansluiting vinden...

Als je je heel erg alleen voelt, dan zou je kunnen denken dat je de enige persoon op aarde bent die zich zo voelt. Stemmen, beelden, zelfbeschadiging, depressie, allesoverheersende  (obsessieve) gedachten, eetproblemen, angst, psychose, relatieproblemen, achterdocht; waar je ook mee worstelt, er zijn andere mensen die daar ook mee worstelen.

Contact zoeken met anderen die dezelfde soort ervaring-
en hebben, kan je helpen om je te laten inzien dat je niet
de enige bent hierin. Sterker nog, verhalen horen van
anderen die zich door dezelfde moeilijkheden heen heb-
ben geworsteld, kan je helpen om de onmisbare gevoelens
van hoop en moed op te doen.

Hier een paar ideëen om op gang te komen:

Verhalen lezen van anderen
De verhalen lezen van anderen die door soortgelijke ervaringen zijn gegaan als jijzelf, kan echt helpen om je minder alleen te voelen. Gelukkig zijn er best veel van deze verhalen te vinden, als je weet waar je ze moet zoeken.

Online:
Nederlands: je kunt kijken op deze website bij ‘persoonlijke verhalen’.
Engels: Als je goed bent in het lezen van Engels, dan kun je ook een kijken op de website van Intervoice bij ‘people’s stories’, Young Minds (real life stories), Rethink website’s blog pages (geschreven door jonge mensen die last hebben van psychische klachten), Reach out (een Australische website met een heleboel persoonlijke verhalen).

Op papier:
Nederlandstalig: Als je in de bibliotheek (of in een online boekwinkel) zoekt op het onderwerp waar je meer over wil weten, dan vindt je wellicht meer boeken met verhalen van mensen die met hetzelfde probleem worstelen als jij.
Ook het boek ‘kinderen die stemmenhoren’ is in het Nederlands verschenen.

Engels: Er is een Engelstalig boek verschenen met 50 verhalen van mensen die hersteld zijn van stemmenhoren. Het boek heet ‘Living with voices, 50 stories of recovery’. Helaas is het tot nu toe nog niet vertaald in het Nederlands.

Het kan even duren voor je het goede boek vindt, maar als je het eenmaal vindt, kun je kijken of je het wil kopen, of dat je het eerst via de bibliotheek wilt/kunt lenen.

Word lid van een goed online forum
Als je iemand kent die het moeilijk heeft op het moment, of je vindt het moeilijk om met mensen te praten, dan kan lid worden van een goed online forum een goede plek zijn om te beginnen. Het kan je helpen je zelfvertrouwen te vergroten, mensen te leren kennen en je zorgen, maar ook je kennis te delen met anderen.

Het is goed om jezelf te verzekeren dat het forum waar je lid van wordt steunend en vriendelijk is en dat het goed beheerd wordt. Er zijn een boel online forums en een aantal daarvan zijn ook erg goed. Als je er een vindt waar je lid van zou willen worden, besteed dan even wat tijd aan het ontdekken hoe het werkt.

Het forum van de Kindertelefoon is een veilige plek om te beginnen.

Word lid van een ‘Peer steun groep’
Een wat??? ‘Peer’ komt uit het Engels en betekent eigenlijk zoiets als ‘gelijkgestemden’. In dit geval zou the betekenen dat je op zoek gaat naar een steungroep met mensen van ongeveer dezelfde leeftij, met ongeveer dezelfde problemen. Ze maken dezelfde soort dingen mee en weten dus waar je het over hebt. Je kunt elkaar steunen en tips geven. Het is een goede plek om vrienden te maken, om je ervaringen te delen en om je verbonden te voelen.

In Nederland zijn er nog nauwelijks dit soort groepen voor jongeren die stemmen horen of beelden zien. Mocht dit jou wel wat lijken en zou je hier wel behoefte aan hebben, neem dan contact op met ons, dan kijken we of er iets mogelijk is!

Problemen oplossen
Als je het gevoel hebt dat je zelfvertrouwen niet zo groot is, dan kan het helpen om dit meteen aan te pakken. Maak een lijst met dingen die ervoor zorgen dat je je minder zeker voelt als je in de buurt van andere mensen bent. Dat kunnen grote, maar ook kleine dingen zijn.
Als je een lijstje hebt, loop hem dan eens door en kies datgene uit dat voor jou het belangrijkste voelt.

Maak vervolgens een lijst met alle dingen die zouden kunnen helpen om dit probleem op te lossen. Als je niet veel kunt bedenken, maak je niet druk, je kunt ook andere mensen om ideëen vragen (je ouders, een leraar, je mentor, een jeugdwerker of iemand anders die je vertrouwt). Je kunt ook de Kindertelefoon bellen (0800-0432)Wil je meer weten???? Lees dan verder:

< je goed voelen >     < erop uit gaan >   

Ga terug naar:  < ERMEE OMGAAN >   < EENZAAM >


HOME
Bezorgd
Boos
Bang
Eenzaam
bezorgd
boos
bang
eenzaam

 

Voel je je eenzaam of alleen?

Als je je alleen voelt, het contact met je vrienden kwijt bent of je druk maakt dat niemand écht begrijpt wat er met je gebeurt, dan is dit deel voor jou!