Origineel: Voice Collective. Vertaald: Suzanne Engelen
Duidelijketaal.eu
Je goed voelen over jezelf

Je goed voelen...
Een goed uitgangspunt is om manieren te vinden om je zelfvertrouwen en eigenwaarde op te bouwen. Je alleen voelen en het gevoel hebben overal buiten te staan, kan invloed hebben op hoe je jezelf ziet. Dus als je je slecht voelt over jezelf en je heel erg bewust bent van ejzelf als je in de buurt bent van andere mensen, dan zou je het wel eens moeilijk kunnen vinden om je genoeg te ontspannen om van hun gezelschap te kunnen genieten.

Hier zijn een aantal ideëen die zouden kunnen helpen:

Behandel jezelf, zoals je een vriend zou behandelen

Als we ons slecht voelen over onszelf, is het makkelijk om onszelf skecht te behandelen. We kunnen dingen tegen onszelf zeggen, die we nooit ttegen een vriend zouden zeggen. We noemen onszelf stom, lelijk, waardeloos, dik en allerlei andere onaardige dingen. Als je merkt dat je jezelf slecht behandelt, dan zou het kunnen helpen om te bedenken wat je tegen een vriend zou zeggen wanneer deze zich hetzelfde zou voelen als jij nu. Het is makkelijker om aardiger te zijn tegen anderen, dan tegen onszelf.

Schrijf een top 10

We zijn allemaal uniek en we hebben allemaal een aantal vaardigheden en talenten die andere mensen leuk vinden. Het probleem is, dat wanneer we ons eenzaam voelen,we kunnen vergeten waarom iemand tijd met ons door zou willen brengen. Dus, waarom geen lijstje maken van 10 dingen die goed/leuk aan jou zijn? Als je het moeilijk vindt om er 10 te bedenken, vraag het dan eens aan iemand die je vertrouwt.

Maak ‘ik-tijd’ voor jezelf

Als je je eenzaam voelt, kun je veel tijd doorbrengen met piekeren over het feit dat je niet met andere mensen samen bent. Terwijl je bezig bent met het opbouwen van je zelfvertrouwen en weer begint met het ontmoeten van andere mensen, kan het echt helpen om ‘ik- tijd” voor jezelf te maken.

Bedenk een aantal dingen die je leuk vindt om te doen, of die je zou willen proberen. Maak een lijstje en loop deze door. Je zou bijvoorbeeld eindelijk gitaar kunnen leren spelen, iets lekkers willen leren koken/bakken, nieuwe muziek leren kennen of een boek schrijven. Groot of klein, het maakt niet uit. Het punt is dat je begint met een leven te leiden, waarbij jij je goed voelt. Wanneer je eenmaal hiermee begint, gaat vrienden maken een stuk makkelijker.

Problemen oplossen

Als je het gevoel hebt dat je zelfvertrouwen niet zo groot is, dan kan het helpen om dit meteen aan te pakken. Maak een lijst met dingen die ervoor zorgen dat je je minder zeker voelt als je in de buurt van andere mensen bent. Dat kunnen grote, maar ook kleine dingen zijn.
Als je een lijstje hebt, loop hem dan eens door en kies datgene uit dat voor jou het belangrijkste voelt.

Maak vervolgens een lijst met alle dingen die zouden kunnen helpen om dit probleem op te lossen. Als je niet veel kunt bedenken, maak je niet druk, je kunt ook andere mensen om ideëen vragen (je ouders, een leraar, je mentor, een jeugdwerker of iemand anders die je vertrouwt). Je kunt ook de Kindertelefoon bellen (0800-0432)

Wat extra hulp/steun krijgen

Als je serieuze problemen hebt met hoe je over jezelf denkt, dan kan het echt helpen om daar met iemand over te praten. Of dat nu een begeleider, therapeut, leraar, verpleegster of sociaal werker is, er zijn genoeg mensen die erin getraind zijn om je te helpen je zelfvertrouwen terug te vinden.
Als je met iemand zou willen praten, dan zou je dat op school kunnen vragen, of aan je huisarts of je familie. Er zijn veel plekken waar je de steun/hulp kunt krijgen die je nodig hebt en genoeg mensen die je willen helpen om die plekken te vinden.

Nogmaals, als je niet zo goed weet aan wie je het kunt vragen, kun je altijd de Kindertelefoon bellen (0800-0432) en hen om advies vragen.

Wil je meer weten???? Lees dan verder:

  < aansluiting vinden > < erop uit gaan >   

Ga terug naar:  < ERMEE OMGAAN >   < EENZAAM >


HOME
Bezorgd
Boos
Bang
Eenzaam
bezorgd
boos
bang
eenzaam

 

Voel je je eenzaam of alleen?

Als je je alleen voelt, het contact met je vrienden kwijt bent of je druk maakt dat niemand écht begrijpt wat er met je gebeurt, dan is dit deel voor jou!