Origineel: Voice Collective. Vertaald: Suzanne Engelen
Duidelijketaal.eu
Hoe is dat nou, dingen zien, horen of voelen?
Ermee omgaan
Hulp nodig !
Nieuws
Contact
Contact
Hulp nodig?
Nieuws !
Ermee omgaan

 

Iedereen is anders, dus ook wat we horen, zien en voelen, is voor iedereen verschillend. Deze ervaringen kunnen via elk van deze vijf zintuigen voorkomen:

 

< Zien >, < Ruiken >, < Proeven >, < Voelen (aanraking) >

 

Dingen horen

Sommige mensen horen stemmen praten als er niemand is. Deze stemmen kunnen lijken op het geluid van bekenden (buren, vrienden, familieleden enz. ) of het kunnen ook onbekenden zijn. Sommige mensen horen maar één stem, anderen horen een heleboel verschillende stemmen. Ze kunnen mannelijk zijn, vrouwelijk, jong of oud. Ze kunnen zelfs niet menselijk klinken (bijvoorbeels als een robot). Mensen kunnen ook geluiden horen: muziek, fluiten, huilen, kloppen of bonzen.

 

      

“Ik hoor vier verschillende stemmen: een groep van drie mannen die de hele tijd over me praten en een meisje dat niet zoveel praat (maar soms gilt).”

 

 

Stemmen kunnen vriendelijk en steunend zijn. Sommige mensen horen stemmen die hen inspireren om dingen te maken. Anderen horen stemmen die ze helpen om te herinneren wat ze nog moeten doen, of zeggen dat dingen wel in orde zullen komen, Het kan zijn alsof er iemand op je past en voor je zorgt.

 

Soms lijkt wat de stemmen zeggen niet zo zinvol. Ze kunnen woorden of zinnen (eindeloos) herhalen, of met woorden spelen. Ze kunnen het je lastig maken met je (school) werk, zorgen dat je de verkeerde antwoorden geeft of het moeilijk maken je goed te concentreren. Sommige mensen horen stemmen die alles herhalen wat ze denken, zeggen of doen.

 

Voor sommige mensen is dingen horen die anderen niet kunnen horen een enge en beangstigende ervaring. Ze kunnen stemmen horen die hen bekritiseren, bedreigen of opdrachten geven. Deze stemmen kunnen heel sterk en krachtig lijken. Ze kunnen zeggen dat ze dingen kunnen doen, of dat ze speciale gaven hebben.

 

Het maakt niet uit hoe eng, krachtig of verwarrend de stemmen zijn. Het is goed om te weten dat mensen dingen (kunnen) vinden om met de stemmen om te gaan. Kijk maar bij de ‘Persoonlijke verhalen’ of ‘Ermee omgaan’ voor een aantal ideeen.

 

Meer weten??   < Dingen Zien >

 

 

  < Zien >, < Ruiken >, < Proeven >, < Voelen (aanraking)>

 

 

 

Ga terug naar:

 

<de basis>  <wie horen stemmen>  <waarom gebeurt het>  <persoonlijke verhalen>

 

 

HOME