Origineel: Voice Collective. Vertaald: Suzanne Engelen
Duidelijketaal.eu
Lange termijn oplossingen
Bezorgd
Boos
Bang
Eenzaam
bezorgd
boos
bang
eenzaam

 

Voel je je bang of achterdochtig (paranoia)?

Als gevoelens van angst of achterdocht (paranoia)  de overhand hebben, kan dat je leven behoorlijk beïnvloeden. Toch zijn er veel manieren om daar mee om te gaan. Lees verder voor meer informatie.


Lange Termijn Oplossingen

Een Paranoia (achterdocht) logboek bijhouden
Je ervaringen op papier zetten in een logboek kunnen je
helpen om te onderzoeken wat je achterdochtige ervaring-
en de vorige keer hebben uitgelokt. Het kan je helpen om
patronen te zien en om grip te krijgen op hoe je je voelt.
Het zou goed kunnen zijn om de onderstaande vragen eens  
door te werken met iemand die je vertrouwt.

1) Wanneer en waar gebeurde het?

Vrijdag 2 november 18u. Ik was thuis, tv aan het kijken met mijn moeder.”

2) Wat gebeurde er precies?
Hoe voelde je je? Wat merkte je op? Wat deed je? Ben zo gedetailleerd mogelijk.

“Ik was tv aan het kijken en ik merkte dat de presentator het rechtstreeks tegen mij had. Ik voelde een raar gevoel in mijn nek.”


3) Wat betekende dit voor jou?
Het helpt als je zo volledig mogelijk je angsten opschrijft over wat deze gebeurtenis voor jou betekende. Het feit dat je het opschrijft en terug kan lezen, kan je helpen om er betekenis aan te geven en wat te ordenen. Het kan ook helpen om aan andere mensen duidelijk te maken waar je precies bang voor bent.

Ik was bang dat de regering me in de gaten hield en controle had over mijn gedachten. Ik voelde me blootgesteld en ik haat het idee dat mensen in staat zijn mijn gedachten te lezen. Ik maak me zorgen dat ze dingen te weten komen, die ik privé wil houden.”


4) Wat zou het nog meer kunnen betekenen?
Verschillende mensen kijken verschillend tegen dingen aan. Als twee mensen iemand met hun arm in de lucht zien wapperen, zal de een denken dat de persoon naar hem zwaait, de ander zou kunnen denken dat die persoon hem probeert te waarschuwen voor iets.
Er zouden andere verklaringen kunnen zijn voor datgene wat je net ervaren hebt. Kijken naar deze andere mogelijkheden, ook al lijken ze niet erg waarschijnlijk, kan behulpzaam zijn. Als je dit wilt doen, dan kan het makkelijker zijn, om dit te doen met een goede vriend of iemand die je vertrouwt. Zij kunnen soms dingen aandragen die je zelf niet had kunnen bedenken.

              Probeer een lijst met mogelijkheden te krijgen, zonder ze te                beoordelen. Probeer er zoveel mogelijk op te schrijven. Schrijf ze                op losse papiertjes. Als je je lijst hebt, pak dan elk papiertje (één                voor één) en bedenk bewijs vóór en tegen deze mogelijkheid.

5) Welke andere dingen die nu in je leven spelen zouden kunnen er voor kunnen zorgen dat je je onveilig voelt?
Denk na over de dingen die nu in je leven gebeuren of die in je leven gebeurd zijn en die van invloed op je zijn of zijn geweest. Denk eens na over hoe krachtig je je nu door deze dingen voelt en hoeveel vertrouwen je daardoor nu in anderen hebt.

Achterdochtige gedachten kunnen opkomen als we ons onveilig of kwetsbaar voelen, maar niet in staat zijn om te zeggen waarom. Ons lichaam kan zich angstig voelen en we kunnen ons bedreigd voelen, dus onze hersens bedenken een reden voor deze gevoelens. Het is een beetje als een legpuzzel maken waarvan je het totaalplaatje al gezien hebt: je weet dus wat eruit moet komen en wat voor soort stukjes er in de puzzel (het plaatje) passen.


Omgaan met je triggers (= de dingen die het uitlokken)

Als je het logboek een tijdje hebt bijgehouden, zul je er waarschijnlijk achter komen dat er bepaalde patronen zijn. Achterdocht en angst volgen vaak op bepaalde gevoelens en situaties.

Weinig zelfvertrouwen, angst, eenzaamheid, machteloosheid, stress, frustratie,boosheid, vermoeidheid en onzekerheid, zijn allemaal normale triggers.
Sommige mensen komen er achter dat ze het meest worstelen wanneer ze op drukke plekken zijn, of wanneer ze reizen met het openbaar vervoer.

Als je erachter bent gekomen wat je triggers zijn, kun je op zoek naar manieren om ermee om te gaan. Dit zou in kunnen houden dat je dingen (of mensen) gaat vermijden die je de meeste stress opleveren. Het zou ook kunnen inhouden dat je op zoek gaat naar manieren om de onderliggende problemen aan te pakken.

Kijk op de ‘Ermee omgaan’ voor ideëen om om te gaan met moeilijke emoties.
Wil je meer weten???? Lees dan verder:

< jezelf afleiden >   < relaxen >   

Ga terug naar:  < ERMEE OMGAAN >   < BANG >


HOME