Origineel: Voice Collective. Vertaald: Suzanne Engelen
Duidelijketaal.eu
Ermee omgaan


Dingen horen, zien of voelen, die anderen niet horen, zien of voelen, betekent niet dat je leven nu over is. Je kunt manieren vinden om ermee om te gaan en het leven te leiden dat je wilt leiden.

Introductie:
Het leven is niet altijd makkelijk. Als het moeilijk is, is het erg handig om een hoop ideëen en strategieën te hebben, die je er doorheen kunnen helpen. Je begint niet helemaal met lege handen. We hebben allemaal manieren ontwikkeld die ons helpen om met stress om te gaan. Het idee is dat je gaat voortbouwen op datgene waarvan je al weet dat het werkt en daar dingen aan gaat toevoegen.

Worstel je met stemmen die je bang maken? Kijk dan in het gedeelte over omgaan met “beangstigende stemmen” voor een paar ideeën om hiermee om te gaan.

Wat is het probleem?
Onze ervaring leert dat manieren om met een probleem om te gaan (coping strategieën) het beste werken als ze passen bij hetgene dat je dwars zit. Dus de eerste stap is uitvinden wat het probleem is. Het kan zijn dat de dingen die je hoort of ziet je bang maken. Het kan zijn dat je het gevoel hebt geen controle over je leven te hebben. Het kan zijn dat anderen je pesten of het je moeilijk maken.

Als er veel dingen zijn waar je je zorgen over maakt, dan is het makkelijk om overspoeld te worden. Pak eerst hetgene aan, dat het belangrijkste is. Stap voor stap. Zorgen zijn een beetje als dominostenen: als je er eentje aanpakt (en omgooit) dan gaat de volgende ook om. Je werkt aan vaardigheden die je van pas zullen komen gedurende de rest van je leven, in veel verschillende situaties.

Om je alvast een idee te geven, hebben we wat dingen bij elkaar gezet om met moeilijke zaken om te gaan. Klik maar op het gevoel, dat het dichtste bij jouw gevoel komt.

Deze lijst zal de komende tijd nog uitgebreid worden, dus als je ideeën hebt of iets toe wilt voegen, neem dan contact op met ons via de e-mail. Je vindt het adres op de contact pagina.


Klik voor een van de gevoelens op onderstaande plaatjes.

HOME
Bezorgd
Boos
Bang
Eenzaam
bezorgd
boos
bang
eenzaam