Origineel: Voice Collective. Vertaald: Suzanne Engelen
Duidelijketaal.eu

Omgaan met de onderliggende oorzaak
Op de langere termijn, kan het goed zijn om na te gaan wat de echte oorzaken van je angst/zorgen zijn. Het kan behulpzaam zijn om je door de volgende vragen heen te werken.

Dat is niet het enige, dus niet daarna stoppen. Laat onderstaande vragen je inspireren om zelf vragen te bedenken. Deze helpen je misschien om dingen tot op de bodem uit te zoeken (tenslotte kan je jezelf beter dan iemand anders!).

1) Wat gebeurt er op dit moment in je leven, dat er voor zorgt dat je bang bent of je zorgen maakt?

Probeer aan een boel verschillende dingen te denken, zelfs al lijken ze heel klein. Soms worden we angstig als er een boel verschillende dingen zijn, waar we mee om moeten gaan. Je kunt ze opschrijven in de vorm van een lijstje en op een rijtje zetten welke je stress opleveren.

“Er gebeuren een heleboel dingen op dit moment. Ik ben bang dat mijn vriend me niet meer leuk vindt en mijn ouders hebben de hele tijd ruzie. Ik heb het gevoel dat ik niet met mijn vrienden  kan praten. Ik heb het gevoel dat ik op ontploffen sta.”

2) Zijn er zaken uit je verleden waar je last van hebt?

De meesten van ons hebben dingen meegemaakt die stress en zorgen veroorzaken. Deze dingen kunnen ons vormen en sterker maken, maar ze kunnen ook voor problemen zorgen, als we niet de juiste steun hadden om er doorheen te komen. Dus zelfs als het leven op dit moment best goed aanvoelt, kan het de moeite waard zijn om eens na te denken of er zaken in het verleden zijn, die bijdragen aan je angsten en zorgen.

“Een aantal jaar geleden werd ik gepest door een groep meiden van school. Niet lichamelijk of zo, maar ze gaven me het gevoel dat ik dom was en niks voorstelde. Ik raak nog steeds overstuur als ik eraan terugdenk.”

3) Wat gebeurt er vlak voordat je je zo angstig of bezorgd voelt?

Uitvinden wat je angsten uitlokt kan echt helpen. Als je het niet zeker weet, zou je een dagboek bij kunnen houden. Maak een aantekening elke keer als je je meer zorgen maakt dan anders. Schrijf op wat je aan het doen was, hoe je je voelde en wat je daarna deed. Kijk ernaar met iemand die je vertrouwt, je zou patronen kunnen ontdekken die je helpen.

“Dinsdag 17u, ik sta op het punt om het huis te verlaten om Andy te ontmoeten.
Gedachten: ik maakte me zorgen om met de trein te reizen. De stemmen worden erger als ik tussen veel mensen ben.
Gevoelens: ik krijg vlinders in mijn buik, voelde me misselijk  en had het gevoel dat ik niet kon ademen. De stemmen lachten.
Acties: ik heb Andy gebeld om af te zeggen. “

4) Welke vaardigheden, talenten en mogelijkheden helpen je om hier doorheen te komen?

We hebben allemaal zo onze manieren om met dingen om te gaan. In onze ervaring vergeten mensen die heel erg angstig/bezorgd zijn vaak hoe sterk ze eigenlijk zijn. Het is makkelijk om de dingen die je gemaakt hebben tot wie je bent uit het oog te verliezen. Dus misschien kun je een lijstje maken van alle dingen die jou goed, sterk en uniek maken.

Als het heel moeilijk is om goede dingen te bedenken, vraag het dan eens aan iemand die je goed kent. Andere mensen zien vaak dingen in ons die we zelf niet (meer) zien.

“ Ik geef om mensen. Ik probeer altijd anderen te helpen als het kan. Ik hou van muziek en schrijven. Soms kan ik mijn vrienden aan het lachen maken, Ik probeer te denken aan het milieu. Ik ben goed met computers.”

5) Hoe zou je willen dat je leven was?

Het is makkelijk om verstrikt te raken in gedachten over hoe slecht dingen op dit moment zijn. Toch is het belangrijk om te dromen. Als je geen dromen hebt, is het veel moeilijker om die dingen te doen, die we moeten doen om om te gaan met angsten en zorgen.

Je kunt beginnen met nadenken over wat je zou willen doen over 6 maanden. Wat zou je willen voelen? Wie zou je in je leven willen zijn? Als dit heel verschillend is van hoe dingen er nu uitzien, dan is dat prima. Gebruik de volgende vraag om een paar simpele stapjes te zetten die je helpen om daar te komen waar je wil zijn.

“Ik zou me graag goed over mezelf willen voelen. Ik zou graag meer met mijn vrienden samen willen zijn en meer lol hebben. Ik zou in een bandje willen spelen en lekker jammen!”

6) Welke veranderingen kun je in je leven maken, die zouden kunnen helpen?

Veranderingen maken in ons leven, kan soms echt onmogelijk lijken. Het hoeft echter niet moeilijk te zijn. Als je het stap voor stap doet, kleine veranderingen aanbrengt, zou je erachter kunnen komen, dat het makkelijker is dan je dacht.

Als je een lijst hebt gemaakt van zaken die je zorgen baren of angst bezorgen, kun je die eens doorkijken en er een kiezen die je het makkelijkst als eerste zou kunnen veranderen. Kijk wat het probleem is, wat je wilt veranderen, en welke stappen je zou kunnen zetten om dat te doen.

Je hoeft dit niet alleen te doen. Je kunt een vrioend, een familielid of iemand anders vragen om je te helpen. Er zijn veel websites, organisaties en mensen die je kunnen helpen met bepaalde problemen. Als je niet zeker weet waar je moet zoeken, kun je de kindertelefoon (tel. 0800-0432 = gratis) bellen en vragen of zij iets weten. Je kunt ook Sensoor vragen of zij iets weten (tel. 0900-0767 = 5 ct/minuut of kijk op hun site voor telefoonnummers met lokale tarieven). Je vindt de Kindertelefoon en Sensoor onder ‘nuttige links’

“Ik maak me erge zorgen dat ik mijn examens niet haal. Ik kan me niet concentreren omdat de stemmen tegen me schreeuwen en ik weet zeker dat de leraar me dom vindt. Ik zou met m’n leraar kunnen spreken en hem kunnen aangeven dat er dingen zijn en ik me moeilijk kan concentreren. Het zou kunnen helpen als ik hem zou vragen wat er zou gebeuren als ik zou zakken. Ik zou ook iets kunnen proberen dat in het ‘relaxen’ gedeelte staat.”


7) Is er iemand met wie je over deze dingen kunt praten?

Praten over dingen is een geweldige copingstrategie die velen van ons gebruiken, als we ons niet goed voelen over zaken. Als je over de bovenstaande vragen hebt nagedacht, zou het kunnen helpen om er met een vriend, ouder, hulpverlener of iemand anders die je vertrouwt over te praten.

Als je het gevoel hebt dat je niemand hebt om mee te praten, kun je altijd een hulplijn bellen zoals de kindertelefoon (0800-0432 (gratis)) of Sensoor (0900-0767 (5ct/min.). Of kijk bij ‘Nuttige Links’.

Als je iets zou willen toevoegen aan deze lijst, of je wil ons iets vertellen dat voor jou gewerkt heeft, dan kun je ons mailen. Klik hier voor ons e-mailadres.


Meer weten?      <relaxen>

Ga terug naar: < ERMEE OMGAAN >     < BEZORGD >

HOME
Bezorgd
Boos
Bang
Eenzaam
bezorgd
boos
bang
eenzaam

Voel je je bezorgd of angstig?

De meeste mensen worstelen wel eens met angst in hun leven. Wat de oorzaak ook mag zijn (stemmen, school, relaties enz. ),  er zijn veel strategieën die kunnen helpen.