Origineel: Voice Collective. Vertaald: Suzanne Engelen
Duidelijketaal.eu
Omgaan met de onderliggende oorzaak (boos)
Bezorgd
Boos
Bang
Eenzaam
bezorgd
boos
bang
eenzaam

Voel je je boos of gefrustreerd?

Stemmen, pesten, scheiding, examenstress, er zijn veel redenen om je boos te voelen. Als je zou willen begrijpen en uitdrukken hoe je je voelt, blijf dan verder lezen....


Ok, hopelijk heb je gekeken naar manieren om jezelf te uiten en om jezelf af te kalmeren. Deze copingstrategieën kunnen werkelijk helpen om je gevoelens van boosheid in goede banen te leiden. Als je merkt dat je veel of gauw boos wordt, of als je boze stemmen hoort, kan dat een teken zijn, dat er iets groters aan de hand is.

Denk eens na over de volgende vragen. Het kan echt helpen om ze eens te bespreken met iemand die je vertrouwt (een goede vriend, ouder, leraar, mentor, of iemand anders).

1) Wat is het probleem?

Als we ons boos voelen, kan de manier waarop we denken behoorlijk warrig zijn en kan het moeilijk zijn om helder te denken. Het kan helpen om wat tijd te besteden om er achter te komen wat het is, dat je zo boos maakt.

Probeer zo gedetailleerd mogelijk te zijn. Wat is er gebeurd? Wat voelde je? Wat dacht je?

“Mijn vader zei me dat ik de afwas moest doen, maar ik zei hem dat ik het later zou doen. Hij reageerde alsof hij niet geloofde dat ik dat ook echt zou doen. Ik had het gevoel dat hij denkt dat ik lui ben en dat hij niet snapt hoe moeilijk het voor me is. Mijn stemmen begonnen ook tegen me te schreeuwen en het werd me allemaal te veel.”

Als het je lukt om een dagboek bij te houden over deze periodes, dan zouden je misschien bepaalde thema’s of patronen beginnen op te vallen. Een aantal vaak voorkomende thema’s: schuldgevoelens, het gevoel niet begrepen te worden, je aangevallen voelen en het gevoel dat mensen niet eerlijk tegen je zijn.

2) Manieren bedenken om met het probleem om te gaan.

Er zijn veel manieren om te kijken naar en om te gaan met dingen die ons dwarszitten. Als je je eenmaal bewust bent van bepaalde dingen die je boos maken, dan kan het helpen om na te denken over verschillende manieren om ermee om te gaan.  Je hoeft dit niet alleen te doen, sterker nog, het kan helpen om deze dingen te bespreken met iemand die je vertrouwt. Als je niet zeker weet met wie je kunt praten, probeer dan eens de Kindertelefoon te bellen (0800-0432) voor advies.

Probeer je open op te stellen en zoveel mogelijk manieren op te schrijven, van hoe je met de situatie om zou kunnen gaan. Op dit moment is het heel belangrijk om te zien dat er mogelijkheden zijn.

3) Weeg de mogelijkheden af.

Nu je een lijst gemaakt hebt, is het tijd om de lijst eens door te lopen en de voors en tegens van elk idee tegen elkaar af te wegen. Denk na over de invloed die het op jou zou hebben, wat je zou willen doen en de mensen om je heen.
Zet vervolgens een cirkel om de ideeën die, nadat je er goed over nagedacht hebt, het meest behulpzaam lijken.

4) Start met plannen!

Nu je besloten hebt hoe je het probleem aan kunt pakken, is het tijd om te gaan plannen hoe je dat kunt doen. Denk na: wat is het dat ik wil gaan doen? Welke stappen moet ik daarvoor zetten? Wie kan me daarbij helpen? Wat heb ik nodig? Wat kan ik nú al doen? Dit heeft allemaal te maken met de regie terugpakken.

Bijvoorbeeld: Als de reden dat je je zo boos voelt ligt in het feit dat je gepest wordt op school, maar dat het lijkt alsof het niemand wat kan schelen, dan kun je besluiten om:
Ÿ
de Kindertelefoon te bellen (0800-0432) om te praten over hoe je je voelt.
Ÿ
Het aan je ouders, familie, je mentor of de vertrouwenspersoon te vertellen.
Ÿ
Als je vrienden hebt die je vertrouwt, vertel hen dan wat het pesten met je doet en vraag of ze je willen helpen door bij je in de buurt te blijven. Pestkoppen zijn namelijk meestal het ergst als je alleen bent.
Ÿ
Hou een dagboek bij van alles wat er gebeurt
Ÿ
Zoek uit wat het beleid is van jouw school op het gebied van pesten (elke school zou zo’n beleid moeten hebben!)
Ÿ
Zoek contact, of vraag om een ‘steungroep’ op te starten voor andere jongeren die ook worden gepest, zodat je elkaar steun kunt bieden.
Ÿ
Oefen manieren om te uiten hoe je je voelt en om te relaxen, die je helpen omgaan met hoe je je voelt.


Nogmaals, denk niet dat je het alleen hoeft te doen! Er zijn genoeg mensen die je graag willen helpen om dingen uit te zoeken en uit te werken!


Meer lezen?
<jezelf uiten>   <rustig worden>   

Ga terug naar: <ERMEE OMGAAN>   <BOOS>