Origineel: Voice Collective. Vertaald: Suzanne Engelen
Duidelijketaal.eu
Relaxen

Relaxen:
Dingen die je rustiger kunnen maken.

Gevoelens van achterdocht en angst worden vaak erger als mensen gestresst zijn. Het kan dan een vicieuze cirkel worden. De angst zorgt voor de achterdocht, die zorgt weer voor angst, dat zorgt voor nog meer achterdocht enz....

Een manier om uit deze cirkel te stappen, is om te leren omgaan met deze gevoelens van angst, bezorgdheid en overweldiging. Als je ontzettend bang bent, kan dit als een onmogelijke opgave klinken. Geef de moed echter niet op! Zelfs als je je een klein beetje rustiger voelt, kan dat ervoor zorgen dat het makkelijker is om met de achterdocht om te gaan.

“Sinds ik geleerd heb om te mediteren, kan ik veel beter omgaan met mijn achterdocht. Als ik het gevoel krijg, dat mensen met mijn hersenen lopen te rotzooien en in mijn hoofd kunnen kijken, dan sluit ik ze, door te mediteren, buiten. Dat helpt me echt en dan word ik iets rustiger.”

Je zou kunnen proberen:

Ÿ
Een relaxed (bubbel) bad nemen (of een lekkere ontspannende douche)

Ÿ
Een langzame, rustige wandeling maken in een park of een relatief rustige straat.

Ÿ
Op je ademhaling letten: adem in en concentreer je op je adem en adem uit en laat daarmee al je spanning eruit.

Ÿ
Op je favoriete liedje meezingen en/of dansen, het klinkt een beetje afgezaagd, maar het kan écht helpen om je stemming te veranderen.

Ÿ
Iets  bekends doen (waar je niet over na hoeft te denken) (toonladders spelen, meditatie oefeningen doen, een kop thee zetten, enz.)

Ÿ
Iets maken (een tekening, een schilderij, iets schrijven, of iets anders)

Ÿ
Opruimen of iets organiseren (bijvoorbeeld je boeken, cd’s, dvd’s, op alfabet zetten, je kleren op kleur leggen of zelfs de afwas doen!)

Nogmaals: wat je kiest is geheel aan jou. Probeer te bedenken wat je  normaal gesproken helpt om je kalmer te voelen. Als je meer ideeën nodig hebt, kijk dan op de ‘Bezorgd’ pagina bij  het onderdeel relaxen ‘wat kan ik doen?’.


Een veilige plek vinden of creëren.

Achterdocht komt voor als we ons onveilig voelen of onzeker over onszelf. Er kunnen bepaalde plaatsen of mensen zijn, die deze gevoelens in jou oproepen en je een gevoel geven dat je losstaat van de rest (geïsoleerd bent), machteloos of bang.

Een veilige plaats vinden of maken kan echt helpen als je je
angstig of achterdochtig voelt. Het soort plek dat het beste
werkt, is helemaal afhankelijk van jou, van wat jij wil en wat jij
nodig hebt en fijn vindt.
Om te beginnen, denk eens aan plekken waar je het fijn vindt.
Dat zou thuis met je familie kunnen zijn, of juist buiten in je
favoriete park zittend onder je favoriete boom. Kies iets uit, dat echt bij jou past.

                      Als je geen bestaande plek kunt bedenken waar je je veilig                        voelt, dan kun je die plek zelf creëren. Kies een plek die je                        kent (bijvoorbeeld een hoekje in je kamer, in de schuur of in                        de achtertuin) en versier deze ruimte met dingen die jou                        geruststellen en een veilig gevoel geven (posters, knuffels, kussens, dekens, foto’s of dat soort dingen)

Soms zal het niet mogelijk zijn om naar je veilige plek toe te gaan (wanneer je bijvoorbeeld op school in de klas zit of als het midden in de nacht is). Op dit soort momenten kan het ook helpen om een plek te creëren die alleen in je hoofd bestaat.

Gebruik je fantasie om na te denken hoe het eruit ziet, hoe het er voelt, hoe het er ruikt en hoe het er klinkt. Probeer zo gedetailleerd mogelijk te zijn. Probeer je voor te stellen, hoe je je voelt als je daar bent (voel je je veilig, beschermd, zeker, vrij of nog iets anders??).

Als je wil, kun je iets  bij je dragen, dat jou helpt om je
veilig te voelen. Dat kan een favoriet kledingstuk zijn, een
knuffel, een steen, een muntje, een talisman enz. Je zou iets
kunnen kiezen dat je herinnert aan je veilige plek. Als je je
angstig voelt, kan dit je helpen om je te richten op je weer
veilig en beschermd voelen.

“Meestal, als ik overspoeld word door achterdocht in een bepaalde plek of situatie, dan ga ik weg van die plaats, naar een situatie waar ik me veiliger voel. Normaal gesproken heb ik dan wat tijd en ruimte nodig om terug te kunnen kijken naar wat me nou zo achterdochtig maakte.”


Wil je meer weten???? Lees dan verder:

< jezelf afleiden >     < lange termijn oplossingen >

Ga terug naar:  < ERMEE OMGAAN >  < BANG >

HOME
Bezorgd
Boos
Bang
Eenzaam
bezorgd
boos
bang
eenzaam

 

Voel je je bang of achterdochtig (paranoia)?

Als gevoelens van angst of achterdocht (paranoia)  de overhand hebben, kan dat je leven behoorlijk beïnvloeden. Toch zijn er veel manieren om daar mee om te gaan. Lees verder voor meer informatie.