Origineel: Voice Collective. Vertaald: Suzanne Engelen
Duidelijketaal.eu
Jezelf uiten

Jezelf uiten

Introductie
Als je je boos voelt, heb je een keuze in hoe je daarmee omgaat. Als je het opkropt kun je erachter komen, dat je het er in één keer opeens uitgooit. Het kan lijken alsof de boosheid de baas is in plaats van jij en je kunt dingen doen die je achteraf liever niet had gedaan.

Soms vinden mensen een manier om boosheid in zichzelf op te sluiten. Het lijkt dan alsof het probleem is opgelost, omdat de persoon het niet meer voelt. In plaats daarvan voelen ze zich verdoofd, of alsof ze heel ver weg staan van dingen. Hoewel dit een manier is om om te gaan met moeilijke gevoelens, op de langere termijn kan het een probleem op zich worden.

Moeilijke emoties zoals boosheid of frustraties uiten, kan een beetje eng zijn. Je zou je zorgen kunnen maken dat je de controle verliest, of denken dat de enige manier om het te doen verminderen kan bestaan uit jezelf, anderen, of dingen pijn te doen.

Er zijn echter een heleboel veilige en positieve manieren om jezelf te uiten. Probeer een een aantal van de volgende strategiëen uit en vind iets dat voor jou werkt!

Ÿ
Probeer ‘schaduw boksen’ (dat is boksen met een denkbeeldige tegenstander).
Ÿ
Luisteren naar boze of emotionele muziek (en zing mee als je dat wil!).
Ÿ
Dans en verlies jezelf in het ritme van de muziek.
Ÿ
Trap tegen een voetbal (in een veilige omgeving waar niks stuk kan), do wat springoefeningen (jumping jacks) of doe iets anders lichamelijks.
Ÿ
Ga rennen, stevig wandelen of fietsen.
Ÿ
Gooi met een (zacht) balletje tegen de muur.
Ÿ
Schrijf, teken, schilder over hoe je je voelt.
Ÿ
Hou een dagboek bij en schrijf er iedere keer in als iets je op je zenuwen werkt.
Ÿ
Sla op een kussen of een boksbal.
Ÿ
Ga ergens naartoe waar niemand je kan horen en schreeuw ontzettend hard!
Ÿ
Schreeuw in een kussen!
Ÿ
Speel op je gitaar, piano of een ander instrument.

Als jezelf uiten je niet helpt om je beter te voelen, of je voelt je daarna nog gefrustreerder, kijk dan eens op de volgende pagina voor manieren om te relaxen en weer rustig te worden.
Ga terug naar: <ERMEE OMGAAN>   <BOOS>

Bezorgd
Boos
Bang
Eenzaam
bezorgd
boos
bang
eenzaam

Voel je je boos of gefrustreerd?

Stemmen, pesten, scheiding, examenstress, er zijn veel redenen om je boos te voelen. Als je zou willen begrijpen en uitdrukken hoe je je voelt, blijf dan verder lezen....