Origineel: Voice Collective. Vertaald: Suzanne Engelen
Duidelijketaal.eu
Wie horen er stemmen?
Ermee omgaan
Hulp nodig !
Nieuws
Contact
Contact
Hulp nodig?
Nieuws !
Ermee omgaan

John Frusciante (Red Hot Chili Peppers)

“Ik had zoveel psychische problemen. Het was pas rond mijn 28e dat mijn brein eindelijk een beetje opklaarde, Toen ik 18, 19, 22 was, was mijn brein continu ‘verstopt’, continu hoorde ik stemmen. Ik kon er maar niet achter komen wat er aan de hand was. Er zat een hoop verwarring

binnen in mij, deze stroom van stemmen die elkaar vaak tegenspraken, of dingen zeiden die zouden gebeuren, en dan gebeurde het ook, de stemmen beledigden me en zeiden me wat ik moest doen.”

Anthony Hopkins (acteur)

Een beroemd acteur die in veel films en toneelstukken speelt. In 1993 in News of the World sprak hij over een stem die hem kleineerde en hem onzeker deed voelen toen hij jonger was.

“Ik heb altijd een stemmetje in mijn hoofd gehad, zeker toen

 

ik jonger en minder zelfverzekerd was. Terwijl ik op het podium stond tijdens klassiek theater zei die stem plotseling: “Aha, dus je denkt dat je Shakespeare kunt doen hè?”

“Mijn schooltijd was niet altijd een fijne tijd en ik wou weg uit Wales en iemand anders zijn. Ik was niet goed op school, ik snapte niet zo goed wat er daar allemaal gebeurde. Ik had het gevoel dat ik op Mars zat, ik had geen idee waar ze het over hadden op school!”

Zoe Wannamaker (actrice)

Zoe is een Britse actrice die beroemd is vanwege haar werk met de Royal Shakespeare Company, de tv show ‘my Family’ en haar rol in Harry Potter en de Steen der Wijzen.

“Het is als een klein mensje dat op je schouder zit en zegt: “nee, dat is fout, doe dit niet, doe dat niet.”

Ik had er last van tijdens mijn werk, ik kon me niet concentreren door dit stemmetje in mijn hoofd. Je dacht de hele tijd dat je je concentreerde, maar de stemmen zeiden tegelijkertijd: “je concentreert je niet.” Ik weet wel dat het een beetje klinkt als Jeanne d’Arc, maar het was een soort geklets dat maar doorging terwijl ik op het podium stond.”

 

Toen haar gevraagd werd of de stemmen nu weg waren zei ze:

“Ze komen af en toe nog eens langs voor een goed gesprek.”

Gandhi

Bekend als ‘Mahatma’ (Grote Ziel) Gandhi. Gandhi leidde de massale protesten van de Indiaase Congrespartij tegen de Britse overheersing.

“Voor mij betekenen de Stem van God, Geweten, Waarheid, de Innerlijke Stem of de Stille Kleine Stem allemaal

hetzelfde. Ik zag geen vorm. Dit heb ik ook nooit geprobeerd, omdat ik altijd geloofd heb, dat God geen vorm heeft. Maar wat ik hoorde was een stem van ver weg maar toch heel dichtbij. Het was absoluut alsof een soort menselijke Stem tegen me sprak, en onweerstaanbaar. Ik droomde niet terwijl ik de Stem hoorde. De Stem werd voorafgegaan door een enorme inwendige worsteling. Plotseling kwam de Stem. Ik luisterde, ik wist zeker dat het een Stem was en de worsteling werd minder. Ik werd rustig.”

 

Aan het einde van zijn leven zei de Stem: “Je bent op het juiste spoorm ga niet naar links, ook niet naar rechts, maar blijf recht gaan.”

Jeanne d’Arc

Toen Jeanne 12 was, begon ze beelden te zien van heiligen en engelen. Deze beelden spraken met haar en ze kon ze ook aanraken. In eerste instantie vertelden ze haar om ‘braaf’ te zijn en regelmatig naar de kerk te gaan. Later droegen ze haar op om het Franse Leger te leiden om de Britten uit

Frankrijk te verjagen. Jeanne d’Arc leidde Frankrijk naar een paar belangrijke overwinningen, maar werd later gevangen genomen door de Britten en veroordeeld vanwege ‘hekserij’, 25 Jaar na haar dood, werd ze onschuldig verklaard. In 1920 werd Jeanne d’Arc heilig verklaard door de Katholieke Kerk.

Sigmund Freud (vader van de psycho-analyse)

“In de dagen dat ik in mijn eentje in een vreemde stad woonde, hoorde ik regelmatig mijn naam roepen door een onmiskenbare, geliefde stem.

Ik noteerde het exacte moment van de hallucinatie en vroeg me angstvallig af of er iets gebeurd was op dit tijdstip.

Eén van de stemmen die hij hoorde (Philemon) kon hij zien wanneer hij advies of begeleiding nodig had.

“Soms leek hij bijna lichamelijk echt. Ik liep dan heen en weer door de tuin met hem en hij was voor mij wat Indiërs een Goeroe noemen.”

Er was niks gebeurd.”

 

Carl Jung (Zwitserse psychiater)

Jung schreef over vele erbaringen met beelden en stemmen. Hij dacht dat sommige delen voortkwamen uit zijn onderbewustzijn, maar geloofde ook dat anderen boven-natuurlijk waren.

Vinnie Jones (Britse voetballer en acteur)

Jones zegt dat zijn grootste voorbeeld zijn grrotvader was. Hij is ervan overtuigd dat Arthur Jones (zijn opa) die in 1977 overleed hem nog steeds begeleidt vanaf ‘de andere zijde’.

“Ik praat continu met hem, Er zijn zoveel ‘spooky’ dingen gebeurd de afgelopen jaren. Toen ik terreinknecht was, sprak ik continu tegen hem en zei: “Geef me één kans om in de vierde divisie te spelen.” Vier jaar later won ik de FA Cup.”

Charles Dickens (schrijver)

Zijn ervaringen werden door hemzelf verspreid. Hij vertelde dat hij vaak zo op ging in zijn boekkarakters, dat ze echt met hem spraken. De bekendste is waarschijnlijk de ‘vieze, oude zuster’ uit zijn novelle ‘Martin Chuzzlewit’, Mevrouw Gamp.

Hij zei dat ze hem vieze verhalen vertelde op zondag tijdens de Kerkdienst, waar hij dan heel hard om moest lachen.

Zinedine Zidane (Franse voetballer)

Zinedine sprak over een Stem de hem inspireerde om terug te keren in het voetbal.

“Dit is zelfs irrationeel en daarom ben ik ook de enige persoon die het echt kan voelen. Op een nacht om 3u werd  ik plotseling wakker en ik sprak met iemand. Maar niemand

Weet dit, zelfs mijn vrouw niet, of iemand anders. Tot ik sterf zal ik het niemand vertellen (wie die persoon was), dat is gewoon te bizar voor woorden. Dit is iemand die je waarschijnlijk nooit zult ontmoeten.”

“Tijdens de uren die volgden, was ik alleen met deze persoon, thuis, en ik nam de beslissing om terug te komen. Dit had ik nog nooit ervaren. Ik voelde me gestuurd door deze kracht die mijn gedrag bepaalde. Het was een openbaring voor me, ik moest deze stem, die me advies gaf, gehoorzamen.”

 

Zinedane trok deze verklaring later in en zei dat hij verkeerd begrepen was. Afgaand op sommige reacties van zijn fans op bovenstaande uitspraken, is het de vraag of hij verkeerd begrepen was, of dat dit een bewijs is, dat het horen van stemmen nog een enorm taboe onderwerp is in de sportwereld.

 


Mocht je nog meer namen en verhalen van beroemde stemmenhoorders willen lezen (Engels), klik dan hier.